PER QUÈ TRIAR MÚSICA? | Escola de música TOCO
no image added yet.

Arriba setembre i no només s’inicia el curs sinó que és el moment en què la majoria de famílies ens plantegem quines activitats extraescolars faran els nostres fills. I ens submergim en un mar d’informacions, horaris, preus, gustos i logística familiar. Quadrar-ho tot no sempre és fàcil. Gens fàcil.

Són dies de converses amb les famílies molts cops acompanyades dels més petits que són els que tenen clar que volen “fer música”. Estones enriquidores en què descobrim què vol dir “aprendre música”.

És innegable que hi ha nombrosos estudis que parlen dels beneficis de la música pel que fa al desenvolupament infantil com a eina de millora de l’aprenentatge i del rendiment acadèmic (1). Aquest, sens dubte, és un argument per se perquè els nens aprenguin música però si algú em preguntés per què trio música pels meus fills, la meva resposta no seria “perquè vull que aprenguin a tocar un instrument”, la meva resposta seria, potser, un pèl més ampla.

Vull que aprenguin música…

  • Perquè els fa més sociables, respectuosos i compromesos, són nens i nenes que han d’establir relacions amb altres, que es senten part d’un grup, que han de posar-se davant d’un públic i superar les seves pors. Els nens i nens que formen part d’agrupacions instrumentals saben de la importància del treball en equip i el què representa lluitar per aconseguir un objectiu únic.
  • Perquè els ensenya valors com la perseverança i la constància. No és senzill aprendre a tocar un instrument, no s’obtenen resultats immediats. El seu esforç i l’afany de superació seran els que els portaran a aconseguir les fites que es proposin.
  • Perquè aprenen a afrontar i superar dificultats: aconseguir produir un so de qualitat és un camí difícil, que aquella peça soni com volem requereix pràctica i perfeccionisme, valorar la qualitat de l’estudi per sobre de la quantitat.
  • Perquè fa que creixin sentint-se segurs de si mateixos. Molts nens desenvolupen habilitats i descobreixen un talent que desconeixien que tenien. A mesura que augmenta el domini sobre l’instrument la seva motivació ho fa també exponencialment, ensenyant-los a entendre que són capaços de superar obstacles per ells mateixos.
  • Perquè desenvolupen la seva creativitat, la música els ajuda a canalitzar les seves emocions, experimentar amb diferents sons estimula la seva imaginació i els dóna l’oportunitat de fer les seves pròpies creacions.
  • Perquè millora la seva capacitat d’atenció i concentració, en un món envoltat de presses i d’immediatesa, la música es converteix en una via de relaxació a la vegada que els ajuda a mantenir-se focalitzats en aquella peça que estan estudiant.

Vull que els meus fills aprenguin música perquè sé que aquesta llavor creixerà amb ells al llarg dels anys i vull que gaudeixien d’aquest procés d’aprenentatge convertint la música en la seva companya de viatge.

I tú, per què vols que facin música?

 

Referències bibliogràfiques

Forés, A. et al. Neuromitos en la educación. Madrid: 2015, Plataforma

Kraus, Nina. Music training for developmental auditory skills. Nature Reviews Neuroscience. Agost 2010: 11(8), p.599-605 

Parncutt, R. (Ed.). The Science and Psychology of Music Perfomance. New York: 2002, Oxford University Press

Cristina García

Author Cristina García

Cap d'estudis de Toco, Centre d'ensenyament musical

More posts by Cristina García

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

error: Content is protected !!